Mekanisk tjur -information

En mekanisk tjur är en simulator som genom hydralik efteriknar en tidtur på en ilsken tjur. Ridturen känns väldigt äkta då tjuren är designad efter en riktig tjur; en kroppsliknande del (med sadel), tjurhuvud och horn.

Din uppgift är att äntra tjuren, för att sedan hålla dig kvar på ryggen så länge som möjligt. Tjuren har flera olika tillvägagångssätt för att bli av med sin ryttare. Med sin flexibilitet kan den ta sig åt höger och vänster samt upp och ner, s k ”bucking”. Detta gör att den kan utöva dessa moment slumpmässigt och på så sätt bli mästare. Blir du besegrad finns det lyckligtvis en uppblåsbar matta som omringar tjuren, och du får därmed en behaglig landning.

Det finns tre automatiska lägen på tjuren. ”Green horn”, ”cowboy” och ”inferno”. Green horn har den långsammaste hastigheten och inferno har den snabbaste. Vi kan även styra tjuren manuellt vilket oftast är roligast då vi till 100 % kan anpassa nivån efter deltagaren.

I USA tränar man cowboys på mekaniska tjurar, dock under ett annat namn – rodeotjur. Detta är för att träna mer effektivt, då man kan styra tjuren manuellt och därmed öka svårighetsgraden succesivt.